chrome firefox IE edge safari opera android appleinc

Іноді ми навіть не задумуємося, чи правильно зберігаємо продукти в холодильнику та чи нормальний температурний режим виставляємо. Це важливо, адже від неї залежить рівень свіжості та якості покладених у холодильник продуктів. Також існує певна класифікація температур, розрахована окремо для різних продуктів. Відповідно до неї визначається і термін зберігання їжі, згідно з яким варто вживати чи не вживати їжу, яка лежить в холодильнику. Сьогодні ми розглянемо практичні поради та визначимо, яка температура має бути в холодильнику та в морозильній камері.

Якою має бути температура в холодильній та морозильній камерах?

  1. Температура оточення. Це не менш важливий показник, ніж градуси всередині пристрою. Оптимальною температурою середовища навколо холодильника, тобто температурою в приміщенні має бути не більше 25 °C, нормальна температура – 20 °C.
  2. Температура в холодильній камері. Нормальною температурою для цього відділення є +3 – +5 °C, не вище. Проте у різних зонах холодильної камери повітря розподіляється по-різному.
  3. Температура в морозильній камері. Тут температуру можна встановлювати в діапазоні від –6 °C до –24 °C. Середня нормальна температура для морозильної камери становить –18 °C.

Як зрозуміти, що температура не підходить для ваших продуктів?

Щоб визначити, що виставлена температура є неправильною, необхідно провести спостереження за якістю продуктів у холодильнику, а також станом самої камери. Ось кілька пунктів, які свідчать про те, що температуру потрібно змінити:

  • Продукти охолоджені не достатньо;
  • Продукти занадто швидко псуються;
  • Продукти у холодильнику підмерзають;
  • На стінках холодильної камери наявний конденсат;
  • У морозилці продукти заморожені не повністю;
  • Лід у морозилці починає танути.

Якщо видно якісь із цих ознак, то це означає, що Вам слід перевірити правильність виставленої температури. Якщо градуси правильні, то причина може бути у поломці якоїсь деталі – компресора, вентилятора, витоку холодоагенту та інших причинах. Коли холодильник потребує ремонту – завжди на зв’язку «МорозОк»! Наші експерти виконують усі типи ремонтних робіт холодильних та морозильних пристроїв у Києві та області, за які Ваш холодильник подякує і прослужить ще довгі роки.

Купили новий холодильник, але немає куди подіти старий? Продайте його компанії «МорозОк», адже ми можемо дати йому друге життя і він буде служити іншому користувачеві.

Якщо бажаєте придбати б/у холодильник за адекватною ціною, то перегляньте пропозиції у колонці «Купити холодильник». Ви точно знайдете те, що Вам потрібно.

Температура для зберігання окремих продуктів

o М’ясо. Для нього ідеальною буде температура +1 °C – +3 °C, таким чином воно залишатиметься свіжим протягом тривалого часу і не псуватиметься.

o Вироби з м’яса, наприклад, ковбаса. Зберігатиметься при температурі від +2 °C до +5 °C.

o Кисломолочні продукти. Зазвичай зберігають при температурі від +1 °C до +4 °C.

o Овочі та фрукти. Це теплолюбні продукти, тому їм краща вища температура від +4 °C до +6 °C.

o Яйця. Для курячих яєць добре підходить температура від +1 °C до +5 °C.

o Риба і морепродукти. Для них потрібно, щоб температура була не нижчою 0°C і не вищою, ніж +2 °C. Для приготованих продуктів – від +4 °C до +6 °C.

o Кондитерські вироби. Якщо температура буде нижчою, ніж +3 °C та вищою, ніж +5 °C, то є імовірність, що продукти або покриються білим нальотом, або втратять свій первісний смак і аромат.

o Соуси. Для них нормальною буде температура в діапазоні від 0 °C до +6 °C. Якщо ж ці продукти вже відкриті, то знизьте на кілька градусів, наприклад, до +3 °C.

o Готова їжа. Варто пам’ятати, що такі продукти не зберігаються довго, вони вимагають швидкого споживання. Оптимальною температурою для них стане від +2 °C до +5 °C.

У якому місці холодильника краще зберігати продукти?

Насправді, холодне повітря всередині холодильника розподіляється нерівномірно, в одні ділянки воно доходить більшою мірою, в інші – меншою. Це потрібно для того, щоб раціонально розподілити Ваші продукти таким чином, щоб для кожного типу їжі була своя правильна температура.

  1. Стінка біля морозильної камери. У цю частину кладуть м’ясо, рибу, морепродукти, м’ясні вироби.
  2. Середні полиці. Сюди краще покласти молочні продукти, сир, ковбасу, сосиски або ж вже готові страви.
  3. Верхня полиця. Тут можна зберігати сир, копчену їжу, кондитерські вироби, хлібобулочні вироби.
  4. Зона свіжості. Вона призначена для зберігання овочів, фруктів, зелені.
  5. Полиці на дверях. Тут можуть лежати масло, шоколад, соуси, спеції, яйця, а також напої – вода, сік, молоко тощо.

Тож дотримуйтесь цих порад і користуйтеся холодильником у своє задоволення!