chrome firefox IE edge safari opera android appleinc

Раніше ми вже розглядали, як правильно зберігати продукти в холодильнику так, щоб їхній термін придатності не виходив швидко та щоб вони не псували холодильник ні запахами, ні розмноженням бактерій. Сьогодні ж ми розглянемо тему того, що категорично не можна зберігати в холодильнику, якщо Ви хочете їсти смачну та свіжу їжу, без утворення негативних елементів усередині продуктів.

Овочі, які не можна зберігати в холодильнику

Часто ми кладемо різні овочі в холодильник з метою подовження їхнього терміну та щоб запобігти пригниванню і щодня їсти тільки корисну та свіжу городину. Але це не завжди правильно, бо деяким овочам це може просто зашкодити. Ми зібрали для Вас тих продуктів з городу, які краще зберігати при кімнатній температурі, а не в холодильнику.

  1. Кабачки у всіх різновидах: гарбузи, патисони, цукіні. Сюди ж відносяться кавуни й дині. Якщо зберігати їх при низькій температурі, то ці продукти можуть покриватися шкіркою із цвілі, а такі овочі вже їсти точно не можна, навіть якщо ви піддасте їх термічній обробці, адже бактерії все одно вже живуть усередині цього продукту. Також зберігання в холодильнику може призвести до того, що вони просто почнуть м’якнути і виділяти соки, а, в результаті, ще й гнисти. Тому краще зберігати кабачки, дині, кавуни, гарбузи тощо у підвалах, коморах чи погребах.

  2. Помідори. Якщо вони лежатимуть у холодильнику протягом кількох днів, то можуть також м’якнути і гнисти, про що свідчитимуть темні плями на них і виділення соку з бульбашками. Краще зберігати їх на відкритому повітрі у кімнаті. Але пам’ятайте, що й так помідори не лежатимуть довго, це продукт, що псується досить швидко.

  3. Цибуля. По-перше, цибуля виділяє специфічний запах і може «заразити» ним усі інші продукти у вашому холодильнику, що, в результаті, призведе до їдкого смороду з Вашого холодильника. По-друге, якщо цибуля зберігатиметься при низькій температурі, то може бути осередком розмноження бактерій цвілі і поширення її до іншої їжі. Краще ж буде, коли цей овоч лежатиме в темному місці, наприклад, у коморі чи на балконі у мішку в кутку.

  4. Картопля. Якщо ви зберігаєте її у холодильнику протягом довгого часу, то ризикуєте зіпсувати її смакові якості та всю ту невелику користь від неї. Картоплю можна зберігати у темному сухому місці, де є вентиляційні отвори.

  5. Часник. Під час зберігання у холодильнику, часник може втрачати свої корисні якості й ставати непридатним для вживання в їжу. Це пов’язано з тим, що він може проростати й м’якнути через низьку вологу температуру. Цей овоч також краще зберігати там, де сонячні промені його не дістануть і зайва волога не буде надокучати.

  6. Огірки. Їх також не бажано класти в холодильник на тривалий термін, адже так він псуватиметься швидше, м’якнутиме, виділятиме неприємну рідину. Також на його стінках може з’являтися цвіль, що неодмінно буде заражати й інші продукти поряд. Через це вони також можуть ставати гіркими. Кладіть огірки у сухе, добре провітрюване місце, де їм не буде спекотно.

  7. Морква. При низькій температурі цей продукт покривається пліснявою, також може ставати в’ялим і навіть гнисти. Як і інші тверді овочі, моркву треба зберігати в темному сухому місці.

Фрукти, які не можна зберігати в холодильнику

  1. Банани. Це взагалі такий продукт, який не варто залишати на довго, краще з’їдати його швидко, доки він не почне гнисти. При зберіганні в холодильнику, він почне швидко м’якнути, адже не любить зайвої вологи, тому всі корисні його властивості просто зникають.
  2. Абрикоси, сливи, персики. З цими фруктами така ж сама історія. Не зберігайте їх в холодильнику, адже холодне вологе повітря може зашкодити якостям цих продуктів, вони почнуть м’якнути й дійдуть до такого стану, коли вже будуть повністю не придатні для споживання.
  3. Цитрусові. У холодильнику ці фрукти можуть виділяти шкідливі речовини, тобто ставати непридатними для їди, а також поглинати всі інші запахи в холодильнику, тобто втрачати свої смакові якості. Лайми ж можуть, навпаки, твердіти до того стану, поки не набудуть темного кольору шкірки та не стануть твердими, як камінь, а в результаті просто підуть на смітник. Тому зберігайте цитрусові фрукти на кухонному столі при кімнатній температурі, проте не забувайте перевіряти їх на свіжість.
  4. Авокадо. Його краще зберігати при кімнатній температурі, адже на ньому можуть з’являтися неприємні потемніння й для їжі він вже не підійде. Якщо ж все-таки хочете зберігати його в холодильнику, то натріть його невеликою кількістю лимонного соку й загорніть у харчову плівку. Якщо ж ваш авокадо ще не зрілий, то його краще зберігати при кімнатній температурі біля інших фруктів, адже в холодильнику він так і залишиться твердим, проте є імовірність, що він таки погниє повністю.
  5. Яблука та груші. Вони повинні бути при кімнатній температурі, бо в холодильнику при тривалому зберіганні можуть м’якнути й виділяти етилен, а в такому випадку стануть просто не їстівні.

Соуси, мед, олія та інші продукти

• Оливкова олія. У холодильнику вона втрачатиме свої смакові якості та всі корисні елементи, може утворювати білий осад. Нехай краще стоїть у кухонній шафці у темному місці, куди не потрапляють сонячні промені.

• Мед. Ні в якому разі не дозволяйте, щоб мед стояв у холодильнику, бо він втратить усі свої корисні мікроелементи й залишиться «пустим» продуктом. Ставте його в закритій банці у шафку, яка щільно зачиняється й не дозволяє проникати сонячним променям.

• Соуси. Їх можна зберігати у банках і без холодильника, вони відмінно стоятимуть у прохолодних приміщеннях – коморах, погребах, на балконі.

• Кава. По-перше, аромат кави може поширитися на інші продукти. Хоч він і приємний, проте нікому не хотілося б їсти борщ із запахом кави. По-друге, при низькій температурі кава втрачає свій первісний смак і вивітрюється.

• Консервація. Варення, консервовані овочі в банках чи консерви у бляшанках можуть спокійно жити й без холодильника. Але при цьому не залишайте їх на довго. Краще все закривати у невеликі банки й зберігати постійно у погребі чи на балконі у темному місці.

• Хліб. Зберігайте його при кімнатній температурі в хлібниці, бо коли він перебуває в холодильнику, то твердіє на багато швидше, ніж на відкритому повітрі, а якщо зберігається більше 5 днів, то може обростати цвіллю.

• Шоколадні вироби. При холоді на шоколаді з’являється наліт в результаті утворення конденсатної роси. Також цей продукт втратить свій справжній смак, це не буде вже м’яка смачна цукерка, адже є ризик, що в холодильнику продукт буде твердіти й перебирати на себе смаки з іншої їжі.

• Спеції. Загалом, їх можна зберігати в холодильнику, але при тривалому перебуванні у середовищі зниженої температури вони можуть втрачати свій аромат і смак, а також збиватися у грудочки при підвищеній вологості. Їх краще тримати у сухому темному місці, де не буде зайвої вологи.

Ці прості поради допоможуть Вам правильно зберігати якість продуктів та не хвилюватися про можливу втрату смакових та корисних якостей улюбленої їжі.

А компанія «МорозОк» ще й допоможе Вам у справах холодильника, якщо Ви:

  • потребуєте ремонту вашого холодильного пристрою за гарною ціною з використанням найкращих матеріалів;
  • хочете продати свій холодильний пристрій надійному сервісу, який гарантовано продовжить життя вашому апарату;
  • бажаєте купити б/у холодильник гарної якості та за низькими цінами, ще й з доставкою по Києву та Київській області.

Ми консультуємо з усіх питань, які цікавлять наших клієнтів, надаємо корисну й чесну інформацію, тому не зволікайте – матеріалізуйте своє бажання!